В чому кориcть СИРу?

Про користь сиру можна говорити багато і довго. Наприклад, що він необхідний дітям і є основним джерелом засвоюваного кальцію і білка. Саме процес трансформації білка в сирі – протеоліз (процес поступового розщеплення (гідролізу) білків на пептиди и амінокислоти) – призводить до того, що трансформований білок засвоюється організмом майже повністю – до 98%.
Крім того, всі сири містять всю лінійку вітамінів В, вітаміни А, С, Е, РР, мінерали і мікроелементи: фосфор, йод, селен, залізо, мідь і калій. Доречі, згідно з дослідженням Університету Теннессі, люди, які споживають від 1200 до 1300 мг кальцію в день, втрачають удвічі більше ваги, ніж ті, хто отримує його в менших кількостях, оскільки кальцій прискорює обмін речовин.
Окремо слід згадати, що сир – джерело цинку, який легко засвоюється організмом і життєво необхідний чоловікам, оскільки відповідає за роботу їх репродуктивної системи.

Але є РИЗИКИ ПЕРЕЇДАННЯ СИРу…

ЖИР. Дієтологи наголошують на тому, що сир є калорійним продуктом з підвищеним вмістом жирів. З приводу жирності: найчастіше на етикетці вказують жирність сирів 60% і 50%. Але мова йде про відсоток жиру в сухій речовині, тобто в самому продукті ця жирність знижується до 20-30%.
З приводу ожиріння – в сирі міститься лінолева кислота, вона зменшує ризик виникнення серцевих захворювань, раку та діабету. Ще один плюс цієї кислоти в тому, що вона блокує накопичення жиру нашим організмом, тим самим, допомагаючи худнути.

ХОЛЕСТЕРИН. Холестеринова теорія атеросклерозу була вперше висунута Миколою Анічковим на початку ХХ століття, при цьому самі досліди, з яких і робили висновки, були, щонайменше, дивними (Анічков вводив холестерин кролям безпосередньо в шлунок). Останні дослідження вчених стверджують, що швидкість утворення холестеринових бляшок в судинах не залежить від надходження холестерину з їжею. Крім того, було доведено, що холестерин, який міститься в продуктах харчування, не має прямого зв’язку зі смертністю населення від серцево-судинної патології. Той самий небезпечний холестерин утворюється в нашому шлунку (доречі – від голоду і, деякі злі язики вчених стверджують, що від вегетаріанства) і в печінці (зазвичай фізіологічно).

СІЛЬ.
Сіль дійсно є, але у межах добової норми.

Сир з пліснявою – ЗАХИСТ ВІД ГРИПУ

Існує така теорія. Дійсно, полісахариди активують макрофаги, які є в грибах. Але яким чином полісахариди з цвілі грибів сиру через шлунок і кишківник потраплять в кров в незмінному вигляді, сказати складно – швидше за все, вони просто перетравлюються.

Напишіть коментар