Молоко містить натуральний цукор – лактозу. Люди, у яких є непереносимість лактози, не виробляють достатню кількість лактази (ферменту) в їх травному тракті, щоб перетравлювати велику кількість лактози. Без достатньої кількості ферменту лактоза накопичується в товстій кишці і викликає такі симптоми, як здуття живота і судоми. Слід зазначити, что непереносимість лактози – це не алергія на молоко.
Національний інститут охорони здоров’я (NIH), провідне медичне дослідницьке агентство Сполучених Штатів, вказали, що досить важко оцінити кількість людей, які страждають від непереносимості лактози, через велику кількість змінних факторів. NIH також говорить, що більшість людей, які страждають від непереносимості лактози, можуть продовжувати вживати молочні продукти.
За даними NIH, дорослі і підлітки, які виключають молочні продукти зі своєї дієти, позбавляють себе легкодоступного джерела кальцію, вітаміну D та інших поживних речовин. В результаті це може збільшити ризик остеопорозу, особливо у жінок різного віку.
Чи знали Ви?
– Більшість людей, які не переносять лактозу, все ще можуть вживати невелику кількість лактози в свій раціон. У більшості випадків немає необхідності повністю ігнорувати молочні продукти.
– Дослідження показують, що багато людей, які були клінічно діагностовані як люди з непереносимістю лактози, не відчувають проблем з переварюванням 1 склянки молока (250 мл), що відповідає 12 грамам лактози, особливо коли воно подається з іншими продуктами.
– Непереносимість лактози передається генетично.
– Тимчасова непереносимість лактози може бути побічним ефектом певних станів, таких як шлунковий грип, медикаментозне лікування і харчове отруєння.
– Здатність переварювати лактозу часто збільшується під час вагітності.
Які продукти вживати?
Лактозу можна знайти в готових продуктах і в деяких ліках. Перевіряйте список інгредієнтів на наявність таких складників, як молоко, сухе молоко, молочна сироватка – вони вказують, що продукт містить лактозу. Варто пам’ятайти, що кількість лактози, що міститься в оброблених продуктах є досить малою.
Щоб задовольнити потребу організму в поживних речовинах, що ми черпаємо з молока та молочних продуктів, без неприємних відчуттів і небезпеки для здоров’я, ми створили серію продуктів з підвищинним вмістом ферменту лактази – Latter.
Шукайте в магазинах Вашого міста.
Latter – створено для Вашого здоров’я!
Джерело
National Institutes of Health. NIH Consensus Development Conference Statement: Lactose Intolerance and Health. NIH Consens State Sci Statements 2010;27(2).