Молочні продукти для мозку

The American Journal of Clinical Nutrition опублікувало результати дослідження впливу молока на процеси старіння і активності мозку. Були проаналізовані зміни в роботі мозку 60-ти літніх людей, які протягом декількох місяців включали в свій щоденний раціон молочні продукти. “Загально відома користь молока для зміцнення скелета і м’язів”, – говорить Дебра Салліван, професор і керівник кафедри дієтології та харчування в Університеті штату Канзас, – “але абсолютно дивовижними для нас були результати дослідження, які свідчать про те, що молоко нормалізує обмінні процеси в мозку і перешкоджає процесам старіння “.

З’ясувалося, що люди, які щодня вживають молоко, як правило, мають більш високий рівень вмісту антиоксиданту під назвою глутатіон в головному мозку. Глутатіон нейтралізує активні форми кисню, які можуть пошкоджувати різні органи і тканини і приводити до аутоімунних захворювань. “Антиоксиданти являють собою вбудовану систему захисту для нашого організму», – говорить Ін Янг Чой, доцент кафедри неврології і співавтор дослідження.

Іншими словами глутатіон відіграє велику роль в окислювально-відновних процесах організму і перешкоджає так званому окислювальному стресу. «Окислювальний стрес пов’язаний з цілим рядом різних захворювань і станів, включаючи хворобу Альцгеймера, хворобу Паркінсона і багато інших», – каже Чой. “Це можна порівняти з виникненням іржі на вашому автомобілі,” – підтримує колегу Дебра Салліван. – “Якщо нічого не робити протягом тривалого часу, це може привести до руйнування».

На даному етапі американськи вчені перейшли до другої стадії досліджень, щоб з’ясувати залежність рівня глуатіона від добової дози молока. “Якщо ми зможемо знайти спосіб боротьби з аутоімунними захворювання завдяки зміні способу життя, в тому числі дієти, це істотно вплине на проблему збереження здоров’я мозку”, – говорить Чой. Деякою перешкодою на шляху до вічної молодості може стати вікове сповільнення продукування організмом людини лактази (фермент, що розщіплює лактозу або молочний цукор). У нашій країні лактозна непереносимість 2-го типу або вікова за різними оцінками становить від 16% до 20% населення і може виражатися такими симптомами як нудота, дискомфорт або розлад шлунка під час вживання молочних продуктів і таке інше. На європейському й американському ринку широко представлена безлактозна молочна продукція, а на українському – є «LatteR», що, без сумніву, знімає всі обмеження на шляху до вічної молодості.

Напишіть коментар